Jeppe Hartz fra Vejrumbro vinder ildsjæleprisen

Vinderen af Ildsjæleprisen Jeppe Hartz omgivet af formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen og formand for VibLand, Lone Kastberg.

En glad Jeppe Hartz modtog prisen Landdistrikternes Ildsjæle foran 110 klappende, og entusiastiske tilskuere, som var kommet fra hele kommunen for at deltage i konference om øget bosætning i Viborg Kommunes Landdistrikter.

Dommerkomitéen valgte Jeppe Hartz fra Vejrumbro blandt andet for hans indsats som frivillig primus motor ved Vejrumbro Open Air. Den glade vinder takkede for kåringen og sagde umiddelbart efter kåringen:

- Uden de andre frivillige i Vejrumbro og omegn var prisen ikke gået til mig. Så det er lige så meget en anerkendelse af deres indsats. De 5000 kr., der følger med prisen, går til købmanden i Vejrumbro, så de første 100 kunder på lørdag får 50 kr. i rabat. Jeg vil gerne være med til fortsat at holde fokus på vækst og fællesskab.

Også de to øvrige finalister, Møldrup Borgerlaug samt Else Marie og Jørgen Koefoed fra Finderup, var til stede salen og modtog store klapsalver for deres flotte, frivillige indsats. Alle tre finalister modtog diplom og kunsthåndværk. Jeppe Hartz modtog desuden en pengepræmie på 5.000 kr. fra Viborg Kommunes Landdistriktsudvalg og VibLand, som har indstiftet prisen.

Masser af inspiration

Resten af konferencen på Energimuseet i Tange havde temaet "Bosætning - nye muligheder nye naboer". Formålet var at inspirere og dele viden til beboere i landdistrikterne, som gerne vil tiltrække potentielle tilflyttere til kommunens mindre byer.

Inspirationen kom fra oplæg af formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard og sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal. Formand for VibLand, Lone Kastberg, fortalte om projekt "Turist i egen kommune", som handler om at få øje på alle oplevelserne i landdistrikterne.

Efter en omgang lokal street-food præsenterede Susanne Bang Nielsen fra Idom-Råsted Borgerforening konferencens deltagere for bosætningsinitiativer, som de to nabobyer ved Holstebro har gennemført over en årrække. En vedvarende indsats, som både i 2009 og 2019 blev belønnet med Region Midtjyllands landsbypris.

Debat og tankeskub

Herefter lagde Landdistriktsudvalgets medlemmer op til debat om emner, der kan påvirke, hvor attraktiv en by er for potentielle tilflyttere. Deltagerne drøftede bl.a. fordele ved at landsbyer arbejder sammen i klynger, hvordan det kan blive nemmere at låne penge til boligkøb i landdistrikter, og hvordan man kan arbejde med branding af sin by.

Formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen glæder sig over den store opbakning til landdistriktskonferencen og synes helt klart, at dagens input er god gødning for det videre arbejde med bosætning:

- Vi fik mange spændende input, og så er det jo op til konferencedeltagerne at tage inspirationen med hjem, hvor de sammen med deres naboer kan vælge, vinkle og udvikle de idéer, der passer bedst til de enkelte lokalområder.

Også Lone Kastberg, formand for VibLand, er begejstret:

- Når jeg f.eks. hører, om arbejdet med bosætning i Idom-Råsted, sætter det helt automatisk tankerne i gang: Hvordan kan vi gøre det hos os? Og det er præcis sådan nogle tankeskub, vi frivillige har brug for en gang i mellem for at komme videre.

Læs mere om landdistriktskonferencen og Landdistrikternes Ildsjæle på viborger.dk.

Mette Nielsen, formand for Landdistriktsudvalget
Tlf. 61 37 29 28, e-mail: mxn@viborg.dk