Konference sætter fokus på bosætning i landdistrikterne

Landdistriktsudvalget og VibLand (Viborg Landsbysammenslutning) sætter fokus på udvikling i Viborg Kommunes landdistrikter med en konference om bosætning og flere indbyggere.

Formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen, ses her sammen med formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard – en af oplægsholderne på landdistriktskonferencen

Energimuseet i Tange danner ramme om konferencen, som finder sted tirsdag den 3. marts kl. 17-21.

På Landdistriktsudvalgets mange møder i Viborg Kommunes lokalområder har bosætning og markedsføring ofte været emner, som beboerne i lokalområderne har ønsket at tage op. Under overskriften "Bosætning - nye naboer, nye muligheder" skal konferencen derfor belyse forskellige vinkler på bosætning.

Konferencen er for alle interesserede, og tilmelding sker på Viborger.dk. På konferencen kåres desuden vinderen af den nystiftede pris, Landdistrikternes Ildsjæle, som de to arrangører også står bag.

Formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen, siger forud for konferencen:

- I Viborg Kommune har vi besluttet, at alle lokalområder med over 200 borgere skal styrkes. Et af midlerne kan være aktive bosætningsstrategier for vores mindre byer. Konferencen skal derfor bidrage med nye vinkler på emnet og give ny energi til borgernes arbejde med at tiltrække tilflyttere og styrke de mindre byer i landdistrikterne.

Muligheder, barrierer og debat

Landdistriktskonferencen byder på inspiration og debatoplæg fra både lokale og nationale oplægsholdere.

På programmet er:

• Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, taler om muligheder og barrierer for bosætning i landdistrikterne og inviterer til debat.
  • Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal kommer med sit bud på levedygtige landsbyer.
  • Repræsentant for Idom-Råsted borgerforening, Susanne Bang Nielsen, fortæller om initiativer, der har ført til hele to kåringer, som vinder af Region Midtjyllands Landsbypris i 2009 og 2019.
  • Formand for VibLand, Lone Kastberg, præsenterer projektet "Turist i egen kommune".
  • Politikerne fra Landdistriktsudvalget lægger op til debat med korte oplæg om bosætning.

Formand for VibLand, Lone Kastberg, ser meget frem konferencen, og siger:
- Konferencen giver os mulighed for at netværke og inspirere hinanden, så vi kan afdække vores muligheder for at styrke og nytænke bosætningen i Viborg Kommune. Og så glæder jeg mig selvfølgelig til, at vi skal uddele vores nye ildsjælepris og hylde den første vinder.

Introduktion til åbne temamøder

Landdistriktsudvalget benytter også konferencen til at introducere udvalgets nye mødeform: Åbne temamøder.

Udvalget tager fortsat meget gerne ud og holder borgermøder om særlige forhold i en specifik landsby, men de nye, åbne temamøder sætter en generel, aktuel udfordring i fokus og giver dermed udvalgsmedlemmerne mulighed for at komme i dialog med borgerne på en helt ny måde.

De åbne temamøder er for alle interesserede borgere fra kommunens landdistrikter. Det første møde holdes den 25. februar i Sdr. Rind Forsamlingshus og sætter fokus på boligudbuddets betydning for bosætning.

Mette Nielsen, formand for Landdistriktsudvalget
Tlf. 61 37 29 28, e-mail: mxn@viborg.dk

Lone Kastberg, formand for Viborg Landsbysammenslutning
Tlf. 28 14 43 80, mail: lonekastberg@vibland.dk

Hanne Toksvig, Chef for Landdistriktsudvikling
Tlf. 41 71 95 66, mail: hant@viborg.dk

Fakta om Landdistrikternes Ildsjæle
Prisen uddeles for første gang på landdistriktskonference den 3. marts 2020, hvor de tre finalister vil være til stede i salen. Formålet med prisen er at anerkende de mange mennesker, der gør en positiv forskel for deres lokalområde.

Dommerkomitéen, der har til opgave at kåre vinderen af prisen, består af:

• Mette Nielsen, formand for Landdistriktsudvalget
  • Martin Sanderhoff, næstformand for Landdistriktsudvalget
  • Lone Kastberg, formand for Viborg Landsbysammenslutning
  • Jesper Bech, næstformand for Viborg Landsbysammenslutning
  • Lars Norup, chefredaktør for Viborg Stifts Folkeblad.

Læs mere på viborger.dk