Viborg Kommune skaber grønnere generationer for fremtiden

Katrine Bille, kendt fra blandt andet Ramasjang, besøger Viborg Kommune i uge 36 med Den Grønne Karavane til emneugen Grønne Sammen.

Børnenes store tv-idol Katrine Bille fra Ramasjang er blandt gæsterne, når Viborg Kommune i uge 36 sætter bæredygtighed på dagsordenen på seks skoler og seks dagtilbud med emneugen "Grønne Sammen". Fra næste år deltager alle kommunens skoler og dagtilbud.

Fra 2021 bliver emneugen "Grønne Sammen" en årlig, tilbagevendende begivenhed, hvor alle børn og unge fra kommunens folkeskoler og dagtilbud sætter fokus på grøn omstilling og bæredygtighed. Til dette års emneuge, der er et pilotprojekt, var det muligt at tilmelde sig, og det har har seks skoler, fire børnehuse og to dagplejere gjort.

- Vi ønsker et mere bæredygtigt miljø i Viborg, og vores børn og unge er en vigtig brik i vejen dertil. Derfor er jeg glad for, at vi med "Grønne Sammen" giver dem kompetencer, viden og håb, så de i fællesskab oplever at kunne gøre en forskel for en bæredygtig fremtid, siger Per Møller Jensen, formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune.

Grønne lokale oplevelser

Emneugen vil være fyldt med grønne oplevelser. Nogle aktiviteter planlægger skoler og dagtilbud selv, mens andre foregår ved besøg hos lokale foreninger, virksomheder, kultur- og naturinstitutioner, som tilbyder læringsforløb til de børn og unge.

Blandt andet kan børnene få praktisk erfaring med at optimere en vindmølle hos Energimuseet, blive klimakloge på danske fødevarer på Asmildkloster Landbrugsskole eller lære, hvordan man laver pap og papir på Bruunshåb Gl. Papfabrik.

Og så kommer Den Grønne Karavane forbi.

Nørder og sociolog kommer

Den Grønne Karavane besøger alle de tilmeldte skoler og dagtilbud. Med sig har den et program, der på en underholdende måde binder børnene sammen om nogle fælles oplevelser, som styrker fællesskabet på tværs af skoler og dagtilbud.

Katrine Bille, der er kendt fra Ramasjang, kommer og fortæller de mindste børn om bæredygtighed og affaldssortering. For børnene fra 4.-6. klasse kommer naturvidenskabsnørderne Kåre eller Emil Nielsen, som børnene kender fra Store Nørd.

De ældste børn skal til oplæg med sociolog og videnskabsformidler Anette Prehn, der står bag bogen "Hjernesmart." Hun vil inspirere til, hvordan hjernen kan blive en medspiller, når vi skal ændre vores adfærd i dagligdagen. De ældste børn får også besøg fra det lokale erhvervsliv, når Hedeselskabet kommer og fortæller om deres arbejde med at skabe grøn innovation og udvikle løsninger til klimatilpasning og naturpleje.

- Vi har i år sammensat et godt og stærkt program, der netop kan lade sig gøre, fordi vi Viborg har et stærkt samarbejde med blandt andet virksomheder, foreninger og kulturelle institutioner. Samtidig styrker "Grønne Sammen" fællesskabet mellem skoler og dagtilbud gennem fælles oplevelser, siger Per Møller Jensen, formand for Børne- og Ungdomsudvalget.

Grønnere sammenhæng

I 2018 vedtog Viborg Kommune sammenhængsmodellen, der sætter politisk fokus og retning ved hjælp af fem prioriterede temaer. Ét af temaerne er bæredygtighed, og i efteråret 2019 kom en bredt sammensat arbejdsgruppe med 10 anbefalinger til, hvordan energiforbruget i kommunen kan nedbringes og/eller CO2-udledningen reduceres.

En af anbefalingerne var netop en emneuge for skoler og dagtilbud, så den bæredygtige tankegang bliver forankret fra en tidlig alder og op gennem skolelivet hos børn og unge - samt deres forældre.

Pressen er velkommen til at besøge aktiviteterne i løbet af ugen.

Hvem deltager i år

Skoler:

·         Skals-Ulbjerg Skole

·         Karup Skole

·         Egeskovskolen

·         Vestfjendsskolen

·         Vestervang Skole

·         Ørum Skole

Børnehuse:

·         Skals Børnehus

·         Naturbørnehuset Egeskoven

·         Rødkærsbro Børnehus