Aftale mellem VisitAarhus og Viborg Kommune på plads

 
Viborgs historiske domkirkekvarter og den tilbagevendende festival, Snapsting, kombinerer to populære publikumsmagneter.  / Foto: Mikkel Kjeldsen

Viborgs historiske domkirkekvarter og den tilbagevendende festival, Snapsting, kombinerer to populære publikumsmagneter. / Foto: Mikkel Kjeldsen

 

Den 1. januar 2020 træder Viborg Kommune ind i turismesamarbejdet VisitAarhus. Fokus for samarbejdet bliver bl.a. det historiske Viborg, outdoorturisme og tiltrækning af konferencegæster.

 

Viborg Byråd godkendte onsdag den 9. oktober forslag til resultatkontrakt med VisitAarhus og dermed også grundlaget for Viborg Kommunes indtræden i turismesamarbejdet VisitAarhus. Fra årsskiftet bliver Viborg Kommunes hidtidige turismeindsats en del VisitAarhus' fælles markedsføring og udvikling af Aarhus-regionen som én samlet destination - en destination, som er en god blanding af bylivets glæder, fantastiske outdoor-muligheder og attraktive konferencefaciliteter.

Samarbejde styrker
Borgmester Ulrik Wilbek forventer, at det nye samarbejde vil bidrage til udvikling af Viborg Kommunes turistmæssige potentiale, og han siger i forlængelse af byrådets beslutning:
- Den nye aftale skal bidrage til økonomisk vækst i Viborg Kommune. Når vi bruger skattekroner på turismefremme, er det selvfølgelig for at få flere gæster, der bruger penge på oplevelser, overnatninger, mad og shopping på Viborg-egnen. VisitAarhus vil arbejde for at trække flere turister til Viborg Kommune, og så er det op til vores lokale turismeaktører at sikre, at gæsterne bliver her længst muligt og besøger så mange steder i kommunen som muligt.

Wilbek ser desuden frem til at blive en del af et større samarbejde, hvor en samling af ressourcerne fra flere kommuner bl.a. vil styrke det internationale arbejde.

Direktør i VisitAarhus, Pia Lange Christensen, er enig i, at samarbejde er en stor styrke:

- Ved at samle turismekræfterne får vi mere ud af investeringerne i turisme. Vi ser derfor meget frem til at byde Viborg Kommune og de mange dygtige turismeaktører på egnen velkommen i fællesskabet. Viborg har mange gode overnatningssteder og oplevelser at tilbyde turisterne - bl.a. Domkirkekvarteret, De fem Halder, stærke events og mange gode attraktioner som f.eks. Mønsted Kalkgruber, Verdenskortet og Energimuseet.

Blandt målene for samarbejdet mellem Viborg Kommune og VisitAarhus er en årlig omsætningsstigning, der ligger over den gennemsnitlige vækst på turismeområdet i Danmark.

Lokal service og information
Den nye aftale mellem Viborg Kommune og VisitAarhus fastslår, at der skal være lokalorienteret gæsteservice med bl.a. digital formidling. VisitAarhus udpeger desuden en medarbejder, som bliver primær kontakt til turisterhvervet i Viborg Kommune og arbejder i hhv. Viborg og Aarhus efter behov.

Det er en del af aftalen, at VisitAarhus skal arbejde tæt sammen med de lokale aktører i turisterhvervet i Viborg Kommune om markedsføring, netværk, kompetenceudvikling m.v. - et arbejde, som Visit Aarhus allerede har stor erfaring med:
- Vi glæder os til samarbejdet med de lokale turismeaktører og Viborg Kommune. Det historiske Viborg er et superstærkt kort at få på hånden, og de mange naturperler på Viborg-egnen giver os mulighed for at udvide vores outdoor-univers og tilbyde gæsterne endnu flere muligheder og oplevelser, fortæller Pia Lange Christensen.

Aftalen mellem VisitAarhus og Viborg Kommune løber i perioden 2020-2022.

 

Yderligere oplysninger

Ulrik Wilbek, borgmester Viborg Kommune
Tlf. 40 78 88 00 / Mail: teamborgmester@viborg.dk

Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus
Tlf. 29 10 03 09 / Mail: plc@visitaarhus.com

Lars Stentoft, direktør for Kultur & Udvikling, Viborg Kommune
Tlf. 87 87 30 00 / Mail: lkst@viborg.dk


Se link til referat fra Viborg Byråds møde onsdag den 9. oktober 2019.
 

Fakta og baggrund
Samarbejdet mellem Viborg Kommune og VisitAarhus er kommet i stand baggrund af ny lovgivning om turisme og erhvervsfremme.

Landkortet over kommunale turismeselskaber er under forandring i de her år, hvor der arbejdes på at skabe 15-25 store tværkommunale turismeselskaber. Målet er stærke destinationer, bedre sammenhæng i turismefremmeindsatsen og en mere effektiv anvendelse af de offentlige midler, der bruges til at fremme turisme.

VisitAarhus har pt. indgået aftaler med kommunerne Aarhus, Silkeborg og Syddjurs og Norddjurs. Foruden Viborg følger ved årsskiftet også Skanderborg og sandsynligvis også Randers og Favrskov.

VisitAarhus er den officielle turistorganisation i Aarhus-området og har til formål at medvirke til at udvikle turismen og markedsføre landsdelen som ferie- og rejsemål. Området har oplevet en flot vækst i de seneste år. De kommercielle overnatninger i området vil med Viborg Kommunes indtræden tælle knap 4,3 mio.