Viborg Kommune underskriver aftale om etablering af kinesisk udviklingsafdeling

 
Aftale mellem to kinesiske virksomheder, Invest in Denmark og Viborg Kommune blev underskrevet i Wuhan den 2. april 2019.

Aftale mellem to kinesiske virksomheder, Invest in Denmark og Viborg Kommune blev underskrevet i Wuhan den 2. april 2019.

 

Viborg Kommune har netop underskrevet en hensigtsaftale med kinesiske biotek-virksomheder, som ønsker at etablere en forsknings- og udviklingsafdeling i kommunen.

 

Aftalen blev underskrevet i Wuhan den 2. april af de to kinesiske virksomheder, Invest in Denmark og Viborg Kommune. Aftalen er en hensigtsaftale om at etablere en forsknings- og udviklingsafdeling i Viborg med fokus på såkaldte peptider og probiotika. Aftalen er første resultat af den aftale, der blev indgået i 2018 mellem Viborg Kommune, Wuhan East Lake Hightech Development Zone, Invest in Denmark og Aarhus Universitet om at udvikle innovationsmiljøer hos hinanden. 

Wuhan har et af verdens bedste universiteter og et spændende erhvervs- og innovationsmiljø indenfor teknologi og fødevarer. De to kinesiske virksomheder, Noabiox Biotechnology og China Polypeptide Industry Group, har med produktion i USA og Canada stor viden om probiotika og peptider. De to virksomheder har samme ejer, og udviklingsafdelingen er indtil videre et fælles initiativ. Med den nye afdeling vil de kinesiske virksomheder udvikle nye metoder til fremstilling af ingredienser til farmaceutiske produkter og funktionelle fødevarer, og måske på et senere tidspunkt også produktion af ingredienser og funktionelle fødevarer til det europæiske marked.

Markant betydning for Viborg 
Per Møller Jensen, 1. viceborgmester, underskrev aftalen i Kina på Viborg Kommunes vegne. 
Borgmester Ulrik Wilbek ser mange muligheder i samarbejdet:
- Der er ingen tvivl om, at der er kæmpe perspektiver i et samarbejde med Wuhan om udvikling af fremtidens funktionelle fødevarer. Der er heller ingen tvivl om, at vi er i en tidlig fase, og der er stadig en del ting, der skal falde på plads. Så vi skal arbejde videre - og i koordination med Aarhus Universitet - hvis partnerne skal i mål med dette.

Den nye forsknings- og udviklingsafdeling er et spændende nyt initiativ for Viborg Kommune inden for funktionelle fødevarer og kan give nye muligheder for forskermiljøet i Foulum. Desuden vil afdelingen skabe mulighed for at komme i betragtning til kinesiske og danske forskningsprogrammer, som kan øge antallet af forskere og ph.d.-studerende i de involverede forskningsområder. Den endelige placering er ikke afgjort endnu, men rammerne i Foulum med Agro Businesspark og Aarhus Universitets bygninger har været afgørende for deres valg af Viborg som samarbejdskommune.

Med underskrivelse af hensigtsaftalen har de involverede partnere startet en lang etableringsproces, og de giver sig selv en periode på 2 år til at få realiseret aftalen. Forbindelsen til forsknings- og erhvervsmiljøet i Wuhan er skabt i et samarbejde mellem Invest in Denmark og Viborg Kommune. Partnerne forventes at mødes i Viborg i juni.

 

Yderligere oplysninger

Ulrik Wilbek, Borgmester
Tlf. 40 78 88 00, e-mail: teamborgmester@viborg.dk

Anders Holm, Erhvervs- og udviklingschef
Tlf. 87 87 86 00, e-mail: andh@viborg.dk


Fakta
•    Wuhan er hovedbyen i provinsen Hubei. Byen ligger ved floden Yangtze og er med et indbyggertal på ca. 8,3 mio.
•    Probiotika er sygdomsforebyggende og bakteriehæmmende tarmbakterier, typisk mælkesyrebakterier, der både kan forhindre visse typer af sygdom, men også virker hæmmende på en række sygdomme.
•    Peptider er små proteiner, der bruges i en lang rang produkter som både kosttilskud, kosmetik, anti-aging etc.
•    Funktionelle fødevarer - også kaldet berigede fødevarer - er fødevarer, der er tilsat vitaminer og mineraler eller andre næringsstoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning - f.eks. læskedrikke eller energidrikke.