Udvalg oplever fællesskabet i Holland

 
Viborg Kommunes Landdistriktsudvalg er i disse dag på besøg i Holland, hvor de henter inspiration og viden om fællesskab i og mellem landsbyer.

Viborg Kommunes Landdistriktsudvalg er i disse dag på besøg i Holland, hvor de henter inspiration og viden om fællesskab i og mellem landsbyer.

 

Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune er i disse dage i Friesland i Holland på studietur. Temaet og den røde tråd for turen er styrkelse af fællesskabet i og mellem landdistrikterne

 

Der er stærk tradition for, at borgerne i landsbyerne i den hollandske provins Friesland tager ansvar for udviklingen af deres egen landsby. Denne tradition er Landdistriktsudvalget nede og samle viden om og hente inspiration fra for at styrke fællesskabet i og mellem landdistrikterne i Viborg Kommune.

Udvalget har set eksempler på, hvordan landsbyerne i Friesland samarbejder og samler kræfterne i situationer, hvor antallet af borgere i lokalområder falder, og gør det nødvendigt at tænke nye tanker.

- I Viborg har vi også mange landsbyer og lokalområder, som med kæmpestort engagement og ildhu tager ansvar for deres egen landsby. Vi er optaget af, hvordan vi kan understøtte dette endnu bedre som kommune, siger Mette Nielsen, formand for Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune.

- I dag har vi blandt andet besøgt Landsbyen Burdaard, som er kendt for sin aktionsdrevne tilgang til sin udvikling. Vi så vi et center med over 100 frivillige, og ingen ansatte - i en landsby med 1.100 indbyggere. Vi hørte, hvordan kommunen bedst understøtter landsbyerne i sådan en imponerende indsats, fortæller Mette Nielsen og tilføjer:

- Det er helt sikkert noget vi kan bruge i vores videre arbejde.

Samarbejde mellem landsbyer

Tirsdag besøger Viborg-delegationen landsbyen Reduzum. Her har beboerne et stærkt sammenhold, og over 90 procent af de ca. 1.000 indbyggere er medlem af den lokale borgerforening. Det stærke sammenhold betyder, at borgerne blandt andet har kunnet overtage landsbyens vindmølle, som i dag sikrer, at landsbyer kan skabe nye aktiviteter.

Hovedbyen i Friesland, Leeuwarden, er i år europæisk kulturhovedstad i samspil med landsbyerne i regionen. Under kulturby 2018 har flere hundrede af Reduzums indbyggere i fællesskab arrangeret en event, som igen både har vist og styrket det særlige sammenhold. Landsbyen er et godt eksempel på, hvordan samarbejde og det gode liv bliver styrket gennem konkrete aktiviteter, som borgerne selv brænder for.

Inden udvalget vender hjem, skal det også høre om de hollandske erfaringer med at skabe samarbejde mellem landsbyer og sikre udveksling af viden mellem byerne.

Vi vil gerne styrke samarbejdet mellem vores landsbyer, og en tur som denne har fyldt os op med masser af konkrete idéer, som vi kan bruge hjemme i Viborg Kommune. Det giver god mening, at vi på kryds og tværs - også af landegrænser - kan lære af og inspirere hinanden, siger Mette Nielsen.

Udvalget drog med bus fra Viborg søndag eftermiddag og er hjemme igen tirsdag nat, så udvalgets medlemmer kan møde på arbejde onsdag morgen.

 

 

Yderligere oplysninger

Mette Nielsen, formand for Landdistriktsudvalget, T: 61 37 29 28, M: mxm@viborg.dk