Hærvejsbroen binder Viborg by bedre sammen

 
Projektchef Lars Autrup fra Realdania (t.v.) sammen med borgmester Ulrik Wilbek på byggepladsen ved Midtbyens Gymnasium i Viborg Baneby. I baggrunden ses det område, hvor Hærvejsbroen begynder at tage form i 2018. Foto: Flemming Jeppesen.

Projektchef Lars Autrup fra Realdania (t.v.) sammen med borgmester Ulrik Wilbek på byggepladsen ved Midtbyens Gymnasium i Viborg Baneby. I baggrunden ses det område, hvor Hærvejsbroen begynder at tage form i 2018. Foto: Flemming Jeppesen.

 

Nu er anlægsarbejdet med Hærvejsbroen for alvor i gang. Hærvejsbroen er både et byrum og en bro, der forbinder Viborg Baneby med midtbyen. 

 

I løbet af 2018 tager Hærvejsbroen form i Banebyen. Broen strækker sig fra Hovedbiblioteket i nord til Middagshøjvej i syd, og den bygges sammen med Midtbyens Gymnasium.

Hærvejsbroen bliver en attraktiv forbindelse for cyklister og gående og bliver samtidig et helt nyt byrum, der indbyder til ophold for kommunens borgere, studerende og besøgende.

Broprojektet skaber også en god adgang til alle dem, der benytter toget mellem Aarhus og Struer. Der etableres nemlig en ny adgang fra broen til vestenden af togperronen via både trappe og elevator.

Vigtig forbindelse i Banebyen
Byggeriet af Hærvejsbroen skaber en forbindelse mellem bydelene og bliver det centrale bindeled i Banebyen. Broen bygges af Viborg Kommune med økonomisk støtte fra foreningen Realdania.

Borgmester Ulrik Wilbek siger:

- Der er gang i rigtig mange projekter rundt om i byen, og det er spændende at se, hvordan Banebyen allerede nu tager form. Nu er vi så i gang med selve byggeriet af Hærvejsbroen. Der er ingen tvivl om, at broen bliver det vigtigste bindeled mellem Banebyen og midtbyen og derved er med til at sætte yderligere skub i udviklingen i Viborg Baneby.

Tidsplan for anlægsarbejdet
Den forventede tidsplan for Hærvejsbroen ser sådan ud:

 • I foråret 2018 udføres anlæg af fundamenter, støttemure og opbygning af rampen ved Middagshøjvej.
 • I sommeren 2018 begynder montage af broelementer, elevatorer, trapper og perronforbindelse.
 • I efteråret og vinteren 2018 bliver der blandt andet udført beplantnings- og belægningsarbejder.
 • Hærvejsbroen (fra Middagshøjvej til Midtbyens Gymnasium) og adgangen til togperronen forventes at kunne tages i brug i december 2018.
 • Broen over Banegårds Alle (fra Midtbyens Gymnasiet til Hovedbiblioteket) forventes at kunne tages i brug i forår/sommer 2019 i forbindelse med gymnasiets færdiggørelse.

Ændringer af togdriften

Anlægsarbejdet gør det nødvendigt at spærre for togtrafikken i en begrænset periode. Togdriften fra Viborg mod Skive/Struer vil derfor fem gange i løbet af 2018 erstattes af togbus. Der sker ingen spærringer på strækningen fra Viborg mod Aarhus.

Den første spærring er i forbindelse med påsken (den 29/3 - 2/4-2018). Derudover sker spærringer i slutningen af april, slutningen af juni, slutningen af juli samt slutningen af august.

Arriva sørger for nærmere information og skiltning.

Fakta om broprojektet

Broprojektet består af flere elementer:

 • Hærvejsbroen
  Hærvejsbroen består af et rampeanlæg og en stålbro, der går fra Middagshøjvej over Vilhelm Ehlerts Alle, over jernbanen og over Banevejen til Midtbyens Gymnasium. Ved gymnasiet skabes et nyt byrum til de studerende, kommunens borgere og besøgende.
  Fra Hærvejsbroen er der adgang med trappe og elevator til Stationspladsen (parkerings­plads) syd for banen, til togperronen ved spor 1 og 2 samt Banegårdspladsen ved svømmehallen.
 • Broen over Banegårds Alle
  Broen over Banegårds Alle er en stålbro, der forbinder byrummet ved Midtbyens Gymnasium med parkeringspladsen ved Hovedbiblioteket. Broen giver nem adgang videre til Kaserneområdets uddannelsesinstitutioner, sportsaktiviteter og rådhus.
 • Adgang til togperron
  Den eksisterende perron forlænges, så der bliver adgang til togperronen fra Hærvejsbroen via trappe og elevator.

Broprojektet finansieres af Realdania og Viborg Kommune:

 • Realdania: 31,5 mio. kr.
 • Viborg Kommune: ca. 50,5 mio. kr.
 • Anlægssum i alt: ca. 82 mio. kr.

Cubo Arkitekter A/S har tegnet Hærvejsbroen og Midtbyens Gymnasium. I 2016 blev de kåret som vinder af en projektkonkurrence udskrevet af Mercantec, Viborg Kommune og Realdania.

Underrådgivere: Møller & Grønborg A/S og ISC Rådgivende Ingeniører A/S.
Entreprenør: Kaj Bech A/S

Læs mere om Hærvejsbroen på viborgbaneby.dk

Fakta om Viborg Baneby

Med investeringer på omkring fem mia. kroner omdannes det tidligere industriområde syd for banegården til en dynamisk og mangfoldig bydel i hjertet af Viborg. Et unikt område med institutioner, erhverv og boliger til op mod 3.500 nye beboere.

Banebyen bliver en alsidig, attraktiv og aktiv bydel, som rummer stribevis af muligheder for områdets beboere, kommunens borgere og besøgende. Med rig lejlighed til at gå på opdagelse og nyde det gode, aktive liv.

Læs mere på viborgbaneby.dk

 

Yderligere oplysninger

Ulrik Wilbek, borgmester, Viborg Kommune, tlf. 40 78 88 00, e-mail; sni@viborg.dk

Lars Autrup, projektchef, Realdania, tlf. 29 69 52 12, e-mail: lau@realdania.dk

Per Christensen, chef for Trafik & Veje, Viborg Kommune, tlf. 87 87 50 01, e-mail: pch@viborg.dk

 

 
Visualisering af Hærvejsbroen. Visualisering: Cubo Arkitekter A/S

Visualisering af Hærvejsbroen. Visualisering: Cubo Arkitekter A/S

Visualisering af stibro over Banegårds Alle. Visualisering: Cubo Arkitekter A/S

Visualisering af stibro over Banegårds Alle. Visualisering: Cubo Arkitekter A/S

Hærvejsbroen, der skyder op i løbet af 2018, bliver bygget sammen med Midtbyens Gymnasium. Foto: Flemming Jeppesen.

Hærvejsbroen, der skyder op i løbet af 2018, bliver bygget sammen med Midtbyens Gymnasium. Foto: Flemming Jeppesen.

 
Kort over Hærvejsbroen. Illustration: Viborg Kommune.

Kort over Hærvejsbroen. Illustration: Viborg Kommune.