Banebrydende udstilling om Årets Bil igennem 50 år

Opel Kadett 1980

Til oktober åbner udstillingen "Familien Danmark på hjul - Årets Bil 1969-2019", som bl.a. Viborg Museum står bag.

Pressemeddelelse fra Viborg Museum og Forstadsmuseet i Hvidovre

53 familiebiler er centrum i fortællingerne om danskernes historie igennem 50 år, når Viborg Museum og Forstadsmuseet i Hvidovre i efteråret præsenterer en ny, fælles udstilling, der bryder med traditionerne inden for museumsformidling.

Til oktober kan både børnefamilier og bilentusiaster få en oplevelse i Viborg ud over det sædvanlige, når dørene åbner til udstillingen "Familien Danmark på hjul - Årets Bil 1969-2019".

To museer fra hver sin ende af landet - Viborg Museum og Forstadsmuseet i Hvidovre - står bag udstillingen, der fører gæsterne igennem 50 års danmarkshistorie fortalt via mere end 50 udstillede biler. Hver af bilerne har været vindere af konkurrencen Årets Bil i Danmark i perioden 1969-2019. Det er første gang nogensinde, at hverdagsbiler danner rammen om en museumsudstilling i Danmark. Det får ikke de to museumschefer, der står bag udstillingen, til at ryste på hænderne, for bilen er et fantastisk billede på samfundets udvikling:

- Nye behov i familien, strukturændringer i samfundet og ny teknologi påvirker måden, vi lever på. Familiebilens udvikling igennem 50 år afspejler dermed samfundets udvikling. Netop derfor er bilerne perfekte som udstillingsobjekter til at formidle historien ud fra, udtaler Brian Wiborg, museumschef på Viborg Museum, der er initiativtager til udstillingssamarbejdet.

Ifølge de to museumschefer - Brian Wiborg fra Viborg Museum og Anja Olsen fra Forstadsmuseet i Hvidovre - bliver udstillingen enestående i Danmark, og den er frugten af et usædvanligt samarbejde mellem to meget forskellige museer:

- Den fælles mission med udstillingen har været at udfordre grænserne for, hvordan museer på en ny og mere interessant måde kan formidle vores fælles historie, så både ældre mennesker, børn og teknologiinteresserede gæster kan relatere sig til fortællingerne og få en usædvanlig oplevelse, forklarer museumschef Brian Wiborg.

Udstillingen er en meget stor og ressourcekrævende opgave, som det derfor er fordelagtigt at være to museer om at udvikle:

- Det giver inspiration og læring at arbejde sammen med kolleger fra andre museer. Vi supplerer hinanden godt og kan løse flere opgaver, end vi ville kunne alene. Samarbejdet mellem vores to museer giver højere kvalitet i udstillingen. Ikke mindst giver det flere gæster adgang til en usædvanlig, underholdende og interessant udstilling. Sammen kan vi mere og nå flere, udtaler Anja Olsen, museumschef på Forstadsmuseet i Hvidovre.

Udstillingen starter i Viborg fredag den 5. oktober og flytter til Hvidovre efter jul, hvor den vil være åben indtil midten af april i 2019. Den mobile udstilling gør det muligt for endnu flere danskere at opleve danmarkshistorien set fra bilsædet af en familiebil.

- Det er en stor fordel, at udstillingen om Årets Bil kan opleves både i Jylland og i hovedstaden. Når vi tager fat i et stykke historie, der ikke er lokalt betinget, men har landsdækkende interesse, gør vi det på denne måde lettere for gæsterne at opleve udstillingen, pointerer de to museumschefer samstemmende.

Både Viborg Museum og Forstadsmuseet ser frem til at byde gæster velkommen inden for fra den 5. oktober 2018. Der er forhåbninger om, at omkring 30.000 gæster har været en tur forbi udstillingen i enten Viborg eller Hvidovre, inden Familien Danmark på hjul – Årets Bil 1969-2019 lukker dørene igen i april 2019.

Nysgerrige kan allerede nu varme op til udstillingsåbningen på udstillingens facebookside "Årets Bil 1969-2019", hvor bilerne præsenteres.

Kontaktpersoner

Brian Wiborg, museumschef Viborg Museum, mobil: 28 56 18 74, mail: brwi@viborg.dk

Anja Olsen, museumschef Forstadsmuseet i Hvidovre, mobil: 51 58 79 14, mail: nja@hvidovre.dk

Fakta

Udstillingen i Viborg:
5. oktober – 30. december 2018
Farvervej 23, 8800 Viborg

Udstillingen i Hvidovre:
25. januar – 22. april 2019
Filmbyen 30-32, 2650 Hvidovre

Åbningstid:
Mandag-torsdag kl. 13-22. Fredag-søndag kl. 10-17

Billetpris:
Voksne: kr. 90
Børn & unge under 18 år: Gratis

Årets Bil 1969-2019