Naturen er en unik sundhedsfremmende arena

naturens rige

Voksne danskere motionerer i naturen som aldrig før, men halvt så mange danske børn er ude i naturen som da vores bedsteforældre var børn. Det gør Viborg Kommune og Naturens Rige netværket noget ved.

I Viborg Kommune har Sundhed og Teknik og Miljø i samarbejde inviteret mange frivillige foreninger med fokus på natur og friluftsliv ind i et netværk kaldet Naturens Rige. Netværket tilbyder en række aktiviteter i naturen med henblik på at give borgene i Viborg Kommune gode personlige, kropslige og sociale oplevelser.

Desværre er det bevist, at børn i dag er halvt så meget i naturen som deres bedsteforældre, da de var børn. Konsekvenser af dette kan være dårligere koncentrationsevne, dårligere korttidshukommelse, et ringere syn samt generelt forringet mental og fysisk sundhed.

Samvær og sundhed på tværs af generationer
-Vi ønsker at påvirke denne tendens i en positiv retning, ved sammen med de engagerede frivillige foreninger at udbyde aktiviteter i Naturens rige, fortæller Sundhed- og forebyggelseskonsulent Merethe Jelsbak Raundahl.

-Vi ønsker at borgene får øjnene op for naturen i deres nærområder, skovens dyr, planter og træer, samtidigt med at de bevæger sig og er sammen med hinanden, og deres nærmeste på tværs af generationer. Naturen er lige udenfor døren, den koster ingenting, der er ”fri lokaler” og den appellerer til os alle på tværs af alder. Naturens Rige arrangementerne skal understøtte borgerne – herunder børn og børnebørn til selv at ville udforske naturen endnu mere i hverdagen, og når familien tager på udflugt, slutter Merethe Jelsbak Raundahl

Kommende arrangementer i Naturens Rige

Efterår 2017:

• Lørdag den 2. december 2017: Naturens Rige_Jule / vinterhygge på tværs af generationer

Forår 2018:

• Lørdag d. 13. januar: Naturens Rige_Nytårskur og gå tur i naturen
  • Onsdag d. 17. januar: Naturens Rige_Kom og fisk for seniorer
  • Søndag d. 11. marts: Naturens Rige_Pop up Naturskole
  • Søndag d. 8. april: Naturens Rige_Pop up Naturskole
  • Søndag d. 6. maj: Naturens Rige_Forårsglæde i naturen på tværs af generationer
  • Søndag d. 13. marts: Naturens Rige_Pop up Naturskole
  • Søndag d. 10. juni: Naturens Rige_Pop up Naturskole
  • August 2018: Naturens Rige_Overnatning i det fri på tværs af generationer

Naturens Rige er et landsdækkende forskningsprojekt under Sund By Netværket i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed og Copenhagen Business School, hvor Viborg kommune deltager som én ud af 7 kommuner.

Læs mere om, hvilket foreninger, der er en del af netværket samt de enkelte arrangementer på Sundhedscenter.viborg.dk