Knallertkørekort

Kørekort

 

Knallertundervisning

Knallertkørekortundervisning foregår her: 

Hvor gammel skal jeg være?

Du må først køre på knallert, når du er fyldt 16 år, men du må allerede begynde at gå til undervisning for at få dit knallertbevis, når du er fyldt 15 år.

Er du 18 år eller derover, er det lovligt at køre på knallert uden knallertbevis. Reglerne omfatter dog ikke unge, som fylder 18 år efter den 19. januar 2013.

Fra den dato træder der nye regler i kraft, som betyder, at du skal have kørekort i kategorien AM (lille knallert) for at køre på knallert. De nye regler gælder, hvis du ikke har kørekort til bil, motorcykel eller stor knallert, og du skal samtidig op til en teoriprøve hos politiet.

 

 

Hvordan får jeg mit knallertbevis?

Kommunen arrangerer knallertundervisning, og den foregår typisk på den kommunale ungdomsskole. Undervisningen består af både teori og praksis - dvs., at du både skal læse, udfylde skriftlige prøver og ud at køre på vejene med en lærer.

Du skal klare følgende for at få beviset: 

  • følge ungdomsskolens undervisning og bestå både en teoriprøve og en praktisk køreprøve
  • bestå 30 undervisningstimer - inklusiv den teoretiske og den praktiske prøve.


Før du kan gå op til den praktiske prøve, skal du desuden have gennemført et førstehjælpskursus, som er et særskilt kursus og ikke en del af knallertundervisningen.

Læs mere om de nye regler og førstehjælpskurset på Sikker Trafiks hjemmeside:

 

 

Hvad koster det?

Beviset koster 420 kr. (2013), hvis du er under 18 år og 100 kr., hvis du er over 18 år. Nogle kommuner tager dog et ekstra gebyr for at udstede knallertbeviset.

 

Regler når du kører på knallert

Et knallertbevis giver dig ret til at køre på en lille knallert, der højest kan køre 30 km/t.

Du skal have kørekort til motorcykel eller bil for at køre på en knallert 45, og du må kun bruge knallerten på vejene - ikke på cykelstier eller lignende.

Det er forbudt at ændre på knallerten/tune den, så den kan køre stærkere. Hvis politiet får en mistanke om, at du har tunet din knallert, kan de kontrolmåle den. Hvis de har ret i, at den er tunet, får du en bøde på minimum 1000 kr. (2013).

Ligegyldigt om din knallert er en stor eller lille model, må du kun køre på den alene. Du må altså ikke have en eller flere venner med på knallerten.

Kørsel uden bevis

Hvis du kører på en knallert uden at have knallertbevis, koster det 500 kr. i bøde (2013).

Glemt din hjelm?

Du skal altid huske at have hjelm på, når du kører på knallert. Det er både det sikreste og det klogeste, for hvis politiet stopper dig uden hjelm, får du en bøde på 1500 kr. (2013).

Fuld og på knallert

Du må ikke køre på din eller andres knallert, hvis du har drukket over en vis promillegrænse af alkohol. Bliver du stoppet med for meget alkohol i blodet, får du en bøde. Bødens størrelse afhænger af din indkomst, men vil som regel ligge på 1-2000 kr.

Du må ikke have mere end 0,5 promille alkohol i blodet. Det er klogest helt at lade være med at drikke, hvis du skal ud at køre, for du kan ikke bedømme, hvor høj din promille er. Spirituskørsel er noget, man tager meget alvorligt, og har du en promille på over 1,2, risikerer du at blive straffet med fængsel, hvis du er 15 år eller derover.

 

 

Husk forsikring

Det er lovpligtigt at have en knallertansvarsforsikring, når du kører på knallert. Forsikringen dækker de skader, du laver, hvis du er indblandet i et uheld - også hvis du ikke selv er skyld i ulykken. Ifølge Rådet for Sikker Trafik sker det ca. tre gange om ugen, at knallertkørere uden forsikring er indblandet i uheld.

På hjemmesiden sikkertrafik.dk kan du bl.a. se, hvordan det kan komme til at koste dig over en halv million kr. at køre uden forsikring, hvis uheldet er ude.

 

 

Få mere at vide

Du kan få mere at vide om, hvordan du tager knallertbevis ved at henvende dig til din kommunale ungdomsskole. Vil du vide mere om reglerne i forbindelse med knallertkørsel, kan du læse mere om dem på hjemmesiden sikkertrafik.dk.