Andrikker

Masser af ænder ved Borgvold ved Viborg Nørresø

Læs her, hvad der kan gøres, hvis du oplever problemer med andrikker

Oplever du problemer?

Det er hyggeligt at fodre ænder, men det har også bivirkninger. Hvis der fodres for meget, kan bestanden af gråænder blive unaturligt høj. Det kan give problemer med syge og dårlige individer, indbyrdes slagsmål og drab, svineri, sygdomme, rotter og forurening af vandmiljøet.

Hvad siger reglerne?

Gråand må jages efter reglerne i jagtlovgivningen. Der er ingen regler, der giver mulighed for regulering af ænder.

Hvad kan du selv gøre?

Du bedes tænke dig om en ekstra gang, inden du fodrer løs. Tænk over konsekvenserne, minimer omfanget, findel brødet og smid det ikke i vandet. På den måde kan vi alle få en god oplevelse, når vi besøger byens parker. Se mere i menuen under Fodring af ænder og fugle i Viborg Kommune parker.

Hvad kan kommunen gøre?

Viborg Kommune får efter behov foretaget bortskydning efter jagtlovgivningen af overtallige andrikker i Viborg Søerne, ikke andre steder.

Det skyldes, at bestanden af gråænder i Viborg Søerne pga. bl.a. fodring er unaturlig høj og i dårlig tilstand. Mange af ænderne er blevet decideret fede af det, og de har ofte skader på benene. Der er alt for mange andrikker, som i parringstiden overfalder hunnerne i en grad, så de ofte bliver tynget ned i vandet og drukner.

Bortskydningen betales af Kommunen og udføres af Viborg Kommunes Park og Vejservice som entreprenør.

Gode links

Sidst opdateret: 13.03.2019