Vestre Landsret

Landsretten

Nordea Liv & Pension og KPF Arkitekter AS tildeles præmien

Nordea Liv & Pension, Vestre Landsret, 8800 Viborg
og
KPF Arkitekter AS, Viborg
tildeles diplom og plakette i 2015 for opførelse af den nye landsretsbygning beliggende Asmildklostervej 21, 8800 Viborg

Bygning af høj arkitektonisk kvalitet
Få bygninger har samme betydning som retsbygninger. Som en grundpille i demokratiet skal de afspejle samfundets humane værdier, samtidig med at de skal træde frem som en magtstruktur i bybilledet og bevidstheden. Med sit hovedgreb og materialevalg manifesterer Vestre Landsret sig på forbilledlig vis som en retsbygning af høj arkitektonisk kvalitet, som derfor præmieres af Viborg Kommune.

Beliggenhed
Vestre Landsret ligger over for den historiske bykerne på østsiden af Nørresø. Med sin markante bygningskrop i natursten og i kombination med den blidt bugtende facade i kobber placerer bygningen sig smukt og kontrastfyldt på det skrånende landskab.

Bygningen
Et klart hovedgreb giver form til bygningen, hvor et stramt klassisk ydre rummer et organisk indre med rumlig dynamik og fin sans for den menneskelige skala. Det langsgående atrium samler foyeren og retssalene, mens personalets interne funktioner ligger i et parallelt forskudt atrium.

Materialer
Materialer som kobber, natursten og egetræ pryder bygningen og giver en fin stoflighed nøje afstemt omgivelserne og den historiske bykerne.

Begrundelse
Alle løsninger er gjort med dyb forståelse for bygningens mange aspekter – uden at noget bliver overset eller overgjort. På den måde er det lykkedes at skabe en retsbygning, hvis høje arkitektoniske kvalitet beriger oplevelsen af Viborg Kommune.

Fotograf
Michael Møllegaard, Manifesto.

Sidst opdateret: 04.04.2017