Tips til forældre med 3-6 årige børn

Dit barn har i 3 års alderen fået alle 20 mælketænder, og skifter ikke tænder før ca. 6-års alderen

Mælketænderne holder pladsen til de nye tænder, og skal derfor passes lige så godt som de nye blivende tænder. Specielt er det svært at holde kindtænderne rene, da der her er meget lidt plads til tandbørsten.

Ved tandundersøgelserne viser vi gerne, hvordan du nemmest børster barnets tænder, men en idé til at komme i gang straks vises her:

I 5 -6 årsalderen kommer de nye 6 års tænder, og barnet får rokketænder.
6 årstænderne - den første blivende kindtand - bryder frem bagved mælketænderne, men der falder ikke en mælketand ud. Ofte bryder den frem, uden at barnet mærker noget til det. Kig derfor ekstra grundigt i barnets mund i denne alder.

I en lang periode under frembruddet er 6 årstanden delvist dækket af tandkød. Derfor er den særligt svær at børste ren. 6 årstænderne bliver ikke "renset" af tygningen, før de er vokset helt frem. Bakteriebelægninger kan derfor dække tanden i flere måneder, og der er stor risiko for huller i den nye tand.

Barnet kan ikke selv børste 6 årstænderne helt rene. Det er vigtigt, at de voksne hjælper til hver dag med tandbørsten. For at hjælpe med renholdelsen kan tandlægen dække 6 årstandens meget dybe furer med en klar lak.

Hos de allerfleste børn er 6 årstanden sund og hel, når den kommer frem. Ved hjælp af lidt ekstra omhu med tandbørstningen, mens 6 årstanden vokser frem, kan den holde hele livet - uden huller og uden fyldninger.

• Læg barnet ned - på sengen, sofaen eller gulvet - så barnets hoved hviler i dit skød.
  • Brug en lille blød tandbørste og fluortandpasta uden vand på tandbørsten. (Tandpastamængden som barnets lillefingernegl)
  • Uden vand skummer tandpastaen ikke ret meget, så det ikke generer i halsen under børstningen.
  • Start med at fordele tandpastaen på de store mælkekindtænder, og børst kindtænderne først.
  • Brug fingrene på den anden hånd til at hive ud i kinden, så du kan se, hvor du børster. Så rammer du ikke forkert, så det gør ondt.
  • Hvis tandlægen anbefaler brug af tandtråd, gøres dette lettest mens barnet ligger ned lige efter tandbørstningen.
  • Efter tandbørstningen kan barnet spytte ud, men ikke skylle med vand. Så virker tandpastaen længere og bedre.

Rokketænderne lægger alle mærke til og de nye tænders frembrud afventes spændt af hele familien.6 årstænderne - den første blivende kindtand - bryder frem mælketænderne, men der falder ikke en mælketand ud. Ofte bryder den frem, uden at barnet mærker noget til det.

Kig derfor ekstra grundigt i barnets mund i denne alder.I en lang periode under frembruddet er 6 årstanden delvist dækket af tandkød. Derfor er den særligt svær at børste ren. 6 årstænderne bliver ikke "renset" af tygningen, før de er vokset helt frem.

Bakteriebelægninger kan derfor dække tanden i flere måneder, og der er stor risiko for huller i den nye tand.Barnet kan ikke selv børste 6 årstænderne helt rene. Det er vigtigt, at de voksne hjælper til hver dag med tandbørsten.

For at hjælpe med renholdelsen kan tandlægen dække 6 årstandens meget dybe furer med en klar lak. Ønskes denne ekstra beskyttelse kan du kontakte tandlægen, hver gang der er frembrudt en ny 6 årstand.

Sidst opdateret: 04.10.2013