Tips til forældre med 0-3 årige børn

Tandfrembrud:
Som regel er det fortænderne i undermunden, der bryder frem først. I 3 års alderen har barnet fået alle sine mælketænder, men tidspunktet og rækkefølgen for, hvornår tænderne bryder frem, kan variere meget, uden at det betyder noget.

Ved "Ondt for tænder" må du pusle og trøste lidt mere om barnet, men har barnet feber over 38 grader i mere end et døgn, er det nærmere tegn på sygdom, som ikke har noget med tænderne at gøre.

Sutteflasken:
Er et spiseredskab!

Bruges flasken udover måltiderne, som trøst om dagen, eller i løbet af natten, skal mælk, saft, juice og lign. undgås. Disse drikkevarer indeholder alle sukker, der er skadeligt for tænderne. Brug rent vand, hvis flasken bruges til andet end til måltiderne.

Sutning:
Sutten er en ret uskyldig fornøjelse for et lille barn.

Når barnet når 3 års alderen bliver verden omkring mere spændende, og sutten mister sin tiltrækning. Ved afvænning på dette tidspunkt, kan senere tandretning på grund af sut undgås.

Tandbørstning:
Starter samtidig med, at den første tand bryder frem.

Det er vigtigt, at det bliver en rar oplevelse for barnet - og dig selv. Læg barnet ned og sid selv ved siden  af, så kan du bedre se tænderne, når du børster.

Tandkødet kan være ømt i starten - start evt. med en vatpind - og skift til tandbørste med lille hoved og tætte, bløde børster.

Brug almindelig tandpasta i mængde svarende til barnets lillefingernegl, så får du den rette mængde.
I starten kan barnet godt protestere mod tandbørstning, men accepterer dog hurtigt, at du skal have lov til at børste tænder og tandkød dagligt. 
Sidst opdateret: 04.10.2013