V

Her kan du få gode råd om:
Vand, Vandladning, Varmeknopper, Vitaminer og jern, Vuggedød

Vand
Børn, der får flaske, kan i særlige perioder have brug for ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber eller i sommertiden med varme perioder.

Væsken kan gives som vand. Børn under 4 måneder skal tilbydes kogt, afkølet vand. Børn over 4 måneder kan få vand fra den kolde hane.

Hvis der gives ekstra væske, skal det være uden honning, som kan give spædbarnsbotulisme på grund af forurening med bakteriesporer. Spædbørn, der ammes, kan få slukket tørsten ved moderens bryst.

Vandladning
I løbet af de første 5 – 6 dage skal barnet tisse 5 – 6 gange i døgnet. Hvor meget barnet tisser, og hvor tung bleen er, giver et fingerpeg om, hvordan barnet har det, og om det får mælk nok.

Der kan komme orange pletter i bleen. Det kaldes urater. Det kan det være tegn på, at barnet ikke får mælk nok – specielt, hvis uraterne kommer efter de første 3 dage, eller det viser sig gentagne gange.

Tjek bleen

Varmeknopper
Varmeknopper kommer, hvis barnet har det for varmt. Symptomerne varierer fra overfladiske blærer til røde knopper og kan være kløende.

I de fleste tilfælde forsvinder udslættet af sig selv. Alvorlige former for varmeknopper kan kræve behandling, men den bedste måde at lindre symptomerne på er at nedkøle huden og hindre sved.

Vitaminer

D-vitamin
Alle børn skal have tilskud af D-vitamin, til de er mindst 2 år gamle. Derefter er det ikke nødvendigt med vitamintilskud til børn med lys hud.

Fra barnet er ca 1 ½ år, kan man i stedet for D-vitamindråber give en kombineret vitamin- og mineraltyggetablet.

Børn med mørk hud og børn, som går tildækket klædt om sommeren skal fortsætte med D-vitamin gennem hele barndommen.

Der gælder andre anbefalinger for børn, der er født for tidligt. Du kan tale med din sundhedsplejerske om det.

Vuggedød
Vuggedød er heldigvis meget sjælden i Danmark. Men hvert år dør enkelte børn pludseligt under søvn, uden at de har været alvorligt syge og uden påviselig årsag. Det kaldes ”vuggedød” eller ”pludselig uventet spædbarnsdød”.

Forebyg vuggedød ved:

  • Altid at lægge spædbarnet til at sove på ryggen
  • Undgå rygning i graviditeten og inden døre efter barnets fødsel.
  • Undgå, at barnet får det for varmt, når det sover
Det sikreste sted at sove for et spædbarn er i sin egen seng i samme rum som forældrene.

Barnet skal sove under en let babydyne, der passer til sengen, og som barnet kan sparke af sig. Barnet skal ikke have hovedpude, så kan barnet lettere bevæge hovedet under søvn. Undgå desuden løse tæpper, legetøj og andet, som barnet kan vikle sig ind i under søvnen.

Hvis I vælger at lade jeres spædbarn sove i jeres seng, så lad det sove mellem den ene af jer og barnets egen seng. Vær sikker på, at barnet ikke kan falde ned mellem de to senge. Barnet skal sove under sin egen lette babydyne i den ene side af jeres seng.

Forebyg vuggedød
Sidst opdateret: 18.03.2015