M

På denne side kan du få gode råd om:
Mad og Modermælkserstatning

Mad
Det anbefales at begynde med skemad tidligst, når barnet er 4 måneder og ikke meget senere end 6 måneder.

Barnet kan som regel trives og vokse fint med modermælk, indtil det er omkring 6 måneder. Nogle børn kan dog have brug for anden mad, før de bliver 6 måneder. Det er barnets behov, modenhed og parathed, der skal afgøre, hvornår I begynder at give skemad.

Mange ting har betydning for, hvornår barnet kan og vil spise:
  • Madens smag og konsistens
  • Barnets evne til at svøbe om skeen med læber og tunge
  • Barnets bevidsthed om, at der er mad på skeen
  • Barnets evne til at tygge maden
  • Barnets parathed til at prøve noget nyt.

Efterhånden får barnet så meget kontrol over læber og tunge, at det begynder at kunne tygge maden og drikke af kop. For at barnet kan øve sig i at tygge, er det vigtigt, at maden gradvis gøres grovere.

Når barnet er ca. 8 måneder, kan det blandt andet tygge rugbrødssnitter, og maden skal ikke længere være moset.

Din sundhedsplejerske kan vejlede dig om mad til barnet.

Mad til små

Alt om kost

Mad til børn

Modermælkserstatning
Modermælkserstatning kan fås som pulver eller som drikkeklar modermælkserstatning. Begge dele kan bruges.

Når I fremstiller modermælkserstatning, er det vigtigt at brugsanvisningen følges. Hvis du bruger for lidt pulver, får barnet for lidt energi og næringsstoffer, og bruger du for meget pulver i forhold til vand, belastes barnets nyrer, og barnet får for lidt væske.

Brug kun den måleske, der følger med. Strøgne mål skal være strøgne til måleskeens kant. Der bruges kogt vand til tilberedning de første 4 måneder, og også herefter, hvis blandingen ikke bruges med det samme, eller hvis der laves til flere måltider.

Det anbefales at følge anvisningen på dåsen vedr. vandets temperatur ved blanding. Mælken skal være ca. 37 grader varm, når barnet tilbydes flasken.

I barnets første 2 levemåneder er det bedst at tilberede en flaske ad gangen. Du kan koge vandet på forhånd og opbevare det i køleskabet. Før pulveret blandes i, kan du opvarme vandet til den temperatur, der står på dåsen. Derved undgår du at skulle have vandet helt op at koge. 

Når barnet er over 2 måneder, kan flasker tilberedes til et døgn ad gangen, medmindre barnet er for tidligt født eller har sygdomme i immunsystemet, så skal flaskerne tilberedes fra gang til gang, så længe barnet udelukkende får flaske.

Efter tilberedningen skal flaskerne lukkes til, og straks sættes i køleskab, til de skal bruges. Temperaturen i køleskabet skal være 5° C eller derunder.

Modermælkserstatning kan opvarmes i mikrobølgeovn eller i vandbad.

Sidst opdateret: 30.01.2016