G

På denne side kan du få gode råd om:
Galt i halsen, Gråd, Gulsot, Gylp,

Galt i halsen
Hvis barnet får noget galt i halsen, og ikke trækker vejret eller ikke kan hoste maden op, læg da barnet på maven, på din underarm, med hovedet lidt nedad. Giv 5 klask med flad hånd mellem skulderbladene.

Hvis fremmedlegemet ikke kommer op, vend da barnet om på ryggen og tryk 5 gange på nederste 1/3 af brystbenet. Skift mellem 5 klask i ryggen og 5 tryk i brystet, indtil fremmedlegemet kommer op.

Giv ikke peanuts, nødder, popcorn, rå gulerødder – hele eller i stave − eller andre lignende hårde fødevarer, før barnet er 3 år. Disse kan sætte sig fast i halsen og forårsage kvælning eller "komme i den gale hals" og give alvorlig lungebetændelse. Fødevarerne kan bruges, hvis de er blendede, revne eller fint hakkede.

Gråd
Gråd er en del af barnets sprog og en måde at fortælle jer, at det ikke har det godt eller ikke er helt tilfreds med det, der foregår omkring det. De fleste spædbørn græder omkring 1½ time om dagen, indtil de er 3 måneder gamle.

Der er forskellige nuancer af dit barns gråd, og det er vigtigt, at du bevarer roen og prøve dig frem for at afhjælpe dit barns behov. Hvis det er svært at bevare roen, kan du få en anden til at tage over.

Når forældre og barn lærer hinanden bedre at kende, finder I nogle løsninger hen ad vejen som f.eks. mad, hudkontakt, ro og slynge. Hvis dit barns gråd er intens og vedvarende, og du har mistanke om, at dit barn fejler noget, skal du søge læge.

Hvis jeres barn græder meget kan i tale med sundhedsplejersken om det.

Gulsot
60% af alle nyfødte får synlig gulsot i deres første leveuge.

Nyfødte har et overskud af røde blodlegemer, som skal nedbrydes efter fødslen. Herved udskilles et gult farvestof kaldet bilirubin, som ophobes i huden og giver barnet et gulligt skær.

Gulsoten viser sig først på næse, øreflippen og i det hvide i øjnene. Ved gulsot af denne karakter er der normalt ikke grund til bekymring. Den forsvinder normalt i takt med, at barnet begynder at få rigeligt med mælk.

Hos enkelte nyfødte er det imidlertid nødvendigt at behandle gulsoten, da den i yderst sjældne tilfælde kan beskadige hjernen eller hørelsen.
Derfor skal man være speciel opmærksom, hvis barnet blive sløvt eller ikke vil die i forbindelse med gulsoten.  Barnet skal have min. 6 våde tissebleer i døgnet. Hvis barnet ikke tisser tilstrækkeligt eller er for sløvt til at sutte, skal i kontakte barselsafdeling, læge eller sundhedsplejerske. Det samme gælder, hvis gulsoten breder sig til barnets underben, fodsåler eller håndflader.

Ved begyndende symptomer foreslår vi:
  • At amme barnet hver 3-4 time.
  • At lade barnet sove i nærheden af sollyset/vinduet (dog ikke i direkte sollys).
Hvis gulsoten varer ud over 2 uger, taler man om, at barnet har "forlænget gulsot". Denne tilstand skal undersøges nærmere. Jeres egen læge vil undersøge det med en blodprøve, der kan vise, om barnets galdeveje er for snævre. Det er en alvorlig tilstand, der forekommer hos 4-6 børn om året. Det er derfor vigtigt, at blodprøven tages allerede i 3. leveuge, hvis barnet stadig har gulsot.

Gylp
Det er normalt, at spædbørn gylper. Det skyldes oftest, at barnet sluger meget luft eller spiser for meget.

Hvis barnet tager på, som det skal, og er barnet upåvirket i forbindelse med gylp, er der ingen grund til bekymring.

Oplever du, dit barn er uroligt og ked af det eller stille og med et bekymret udtryk i forbindelse med gylp kontaktes læge. Hvis barnet gylper i stråler flere timer efter et måltid, skal lægen kontaktes.
Sidst opdateret: 13.02.2015