Vuggestue- og dagplejebarnet 1-3 år

Læs om vuggestue- og dagplejebarnets søvnbehov og døgnrytme, om betydningen af den gode middagslur og få information om, hvad skærme gør ved søvnen.

Søvnbehov er forskelligt fra person til person og afhænger bl.a. af barnets alder. Jo yngre man er, jo mere søvn har krop og hjerne brug for. Vigtigst er, at I fornemmer barnets behov og kigger på barnets tegn på træthed.

Gode søvnvaner etableres ved hjælp af regelmæssighed og gode rutiner omkring sovetid, og ved at den vågne tid i sengen ikke trækkes ud. Faste sove- og spisetider er med til at sikre en god døgnrytme. Ansvaret for at rytmer og sengetid bliver overholdt ligger hos forældrene. Anbefalinger omkring børns søvnbehov er baseret på vejledningen Sunde Børn fra Sundhedsstyrelsen.

Læs vejledningen 'Sunde børn' fra Sundhedsstyrelsen.

Søvnbehov

Ved at skabe rammerne for god søvn og have rutiner omkring sengetid, giver I jeres barn chancen for at sove det, det har behov for. Et barn i alderen 1-3 år har brug for 12-14 timers søvn i døgnet. Børn er forskellige, men de fleste 1-årige sover 12-14 timer i løbet af et døgn, heraf 1-2 lure i løbet af dagen. Mellem 1 og 2-års alderen kan de fleste børn nøjes med at sove 1 eftermiddagslur.

Gode råd

Sørg for:

 • At barnet har et roligt og sikkert sovested med minimal støj, støv, lys og ingen røg.
 • En ordentlig madras, der passer til barnets vægt, så kroppen støttes rigtigt.
 • En dejlig dyne og måske en sovebamse/sutteklud - det skaber hygge og tryghed.
 • At gøre soveværelset klar til nat ved at rydde op, lufte ud og rulle for.
 • At sengen kun bruges, når barnet skal sove (og ikke til straf/timeout)
 • Ro omkring barnet, fx ved at slukke fjernsyn, radio og andet støjende i god tid inden sengetid.
 • Faste sovetider og putteritualer.
 • At putte barnet, når det er træt og ikke overtræt.

Putteritualer

Det at have gode putteritualer er vigtigt, og det har en betydning, hvad I laver sammen med jeres barn, inden det skal sove. Brug tid sammen med jeres barn om eftermiddagen og aftenen. Barnet vil lettere lægge sig til at sove, hvis det har fået opfyldt sit behov for nærvær og hygge. Følg samme hyggelige putteritual og læg barnet i seng på nogenlunde samme tid hver aften. Børn elsker rutiner, og børn med gode sovevaner sover bedre.

En aften kunne se sådan ud:

 • Spis tidligt. Barnet skal selvfølgelig ikke være sultent eller tørstigt, når I putter, men barnet sover heller ikke godt på alt for fuld mave.
 • Efter aftensmaden vil rolige og hyggelige ritualer som bad, tandbørstning og godnathistorie hjælpe barnet med at falde til ro og vise, at dagen er omme.
 • Brug tid på barnet, sid roligt sammen og læs en bog eller syng en sang, så der kommer ro på.
 • Kig på barnet og læg mærke til tegnene på træthed. Børn, som har svært ved at falde i søvn om aftenen, er som regel overtrætte. Børn kan også have svært ved at falde i søvn, hvis de er kommet for tidligt i seng – altså før de har vist tegn på træthed.
 • Det er en god idé, at barnet lærer at falde i søvn, uden forældrene er til stede i værelset. Dermed kan barnet nemmere finde ud af selv at falde i søvn igen, hvis det vågner om natten.

Middagslur – væk ikke barnet

Vi anbefaler, at børn ikke vækkes, når de sover middagslur. Børn kan ikke sove for meget, men de kan sove for lidt. Hvis barnets naturlige behov for dagssøvn afbrydes, kan nattesøvnen påvirkes negativt. Børn, der får lov til at sove middagslur, til de vågner af sig selv, sover bedre om natten. En god middagslur forbedrer nattesøvnen, fordi barnet får mere ud af sin dag og er mere naturligt træt om aftenen.

Vi anbefaler, at forældre og personale får en snak om, hvad der er bedst for barnet. Hvis der er problemer med at få barnet til at sove om aftenen, kan I snakke om, hvorvidt løsningen er, at luren rykkes lidt frem på dagen, så barnet ikke sover for sent på eftermiddagen.

Hvad skærme gør ved søvnen

Børn bliver generelt ikke søvnige af at se TV. Tværtimod kan de blive mere vågne og have sværere ved at falde i søvn. Brug af skærme i form af TV, computere, mobiltelefoner og tablets inden sengetid kan gøre det sværere at falde i søvn om aftenen.

Ved brug af skærme udsættes man for kunstigt lys. Lys fra skærme undertrykker søvnhormonet melatonin, hvilket holder os kunstigt vågne. Det kan betyde, at opmærksomheden øges, og døgnrytmen forskydes.

Derfor kan det være en god idé at slukke fjernsyn, radio og andet støjende i god tid inden sengetid. Det anbefales, at der slukkes 1 time før sengetid. Dels giver det ro, når der ikke er lys og lyde fra fjernsyn og andet, og samtidig giver du barnet mulighed for at finde ro i sig selv.

Få styr på døgnrytmen

En fast døgnrytme er et af de mest effektive tiltag til at afhjælpe søvnproblemer. Har I et barn, der falder i søvn meget sent om aftenen, er det vigtigt først at få justeret sengetiden. Dernæst bør I holde en meget fast rytme med de samme sengetider og stå op tider, også i weekender og ferier i en periode, for at den nye rytme kan nå at etableres. Når der er styr på døgnrytmen, kan I forsøge at slække lidt, og se hvordan det går.

Sæt grænser og vær enige

Manglende grænsesætning fra forældrenes side kan give problemer ved sengelægning. Det er jer som forældre, der bestemmer rutiner og sengetid. Barnet mærker hurtigt, hvis I er usikre.

Sidst opdateret: 26.11.2019