Unge

Læs hvad du kan få ud af at sove nok og sove godt.

Det er forskelligt fra person til person, hvor stort et søvnbehov man har. Jo yngre man er, jo mere søvn har krop og hjerne brug for. Faste sove- og spisetider er med til at sikre en god døgnrytme. Anbefalinger omkring søvnbehov er baseret på Sundhedsstyrelsens vejledninger.

Læs 'Vejledning om forebyggende sundhedsydelser til børn og unge' fra Sundhedsstyrelsen.

Hvor vigtig er søvn for dig?

Søvn er et af menneskets allermest basale behov. På kort sigt har søvn afgørende betydning for vores energi til at møde en ny dag, og på længere sigt er søvn livsnødvendig for vores helbred.

Sov godt – og hold dig mæt og sund

Der er meget, der tyder på, at der er en sammenhæng mellem at sove for lidt og at være overvægtig. For lidt søvn virker ind på stofskifte og appetitregulering, hvilket kan gøre, at man får mere lyst til fedt og sødt. Jo flere timer vi er vågne, jo mere har vi brug for at spise. Det giver en øget tendens til overvægt.

Sov godt – og giv dine muskler og din højdevækst de bedste betingelser

Under søvnen sker der en øget udskillelse af væksthormon, som gør, at din krop og dine muskler vokser. Søvn gør også, at din krop er bedre til at restituere efter fx træning. Træner du, får du altså mere ud af din træning, når du får dit søvnbehov dækket.

Sov godt – og hold dig rask

Søvn styrker dit immunforsvar. Sover du ikke nok, bliver kroppen dårligere til at danne betydningsfulde stoffer, der er nødvendige for et godt immunsystem. Søvn nedsætter altså risikoen for sygdomme.

Sov godt – og klar dig godt i skolen

Søvn skærper din koncentration, opmærksomhed og hukommelse. Det er især den del af søvnen, som man kalder drømmesøvnen, der styrker forbindelserne mellem hjernecellerne, så du husker bedre. Du bliver bedre til at lagre begivenheder i hukommelsen, og det forbedrer din indlæring. Du bliver altså i bedre stand til at lære nyt i skolen, når du får din nattesøvn.

Sov godt – og smil

For lidt søvn kan gøre dig irritabel, sur, uoplagt og aggressiv. Få dækket dit søvnbehov - så er du godt selskab både for dig selv og andre.

Gode råd

Det er nemmere at falde i søvn, hvis du:

 • Får dagslys, motion og sund kost (motionen skal dog ikke ligge for sent på aftenen).
 • Hverken er sulten eller overmæt, når du går i seng.
 • Undgår cola, kaffe og energidrikke i timerne inden sengetid.
 • Gearer ned inden sengetid og tømmer hovedet for tanker.
 • Dropper en eventuel eftermiddagslur, og i stedet har en fast rytme med fast sengetid.
 • Undgår at tage computer, tablet eller mobil med i seng.

De rette rammer:

 • En ordentlig madras og pude.
 • Et køligt, mørkt og udluftet soveværelse
 • Ingen forstyrrelser fra fx mobiltelefonen.

Hvad skærme gør ved søvnen

Brug af skærme i form af TV, computere, mobiltelefoner og tablets inden sengetid kan gøre det sværere at falde i søvn om aftenen. Ved brug af skærme udsættes man for kunstigt lys. Lys fra skærme undertrykker søvnhormonet melatonin, hvilket holder os kunstigt vågne. Det kan betyde, at opmærksomheden øges, og døgnrytmen forskydes.

Hvis du har et problem med at falde i søvn, er det en god idé at begrænse brugen af skærme før sengetid – sluk gerne 1 time før.

Hvad går du glip af?

Sociale medier fylder måske rigtig meget i din hverdag. Du vil helst ikke gå glip af noget, og derfor er du ”på” hele tiden. Men husk, at du kan gå glip af endnu mere, hvis du ikke får en god nattesøvn. Lav nogle aftaler med dig selv og din familie om brugen af computer/tablet/mobil, som fx:

 • At slukke for Facebook og computerspil og geare ned inden sengetid.
 • At du engang imellem stopper op og tager en pause fra computeren eller mobiltelefonen - det er ok, ikke at være ”online” og tilgængelig hele tiden. Du kan evt. eksperimentere med mediefrie dagen eller zoner sammen med din klasse eller venner og veninder.
 • At du sætter mobiltelefonen på lydløs og lægger den til opladning i stuen eller køkkenet, så du ikke forstyrres, når du skal falde i søvn, og mens du sover.
 • At du får snakket med dine forældre, hvis der er sket noget træls online, som du ikke kan lade være med at tænke på.

Hvor meget søvn har du brug for?

Unge mellem 13 og 18 år har behov for 8-10 timer pr. nat. Det er først efter 20-års alderen, at du har det samme søvnbehov, som en voksen person.

Sidst opdateret: 23.08.2016