Svampeinfektioner i huden

Børn med svampeinfektioner i huden må komme i skole / daginstitution / dagpleje

Betændelse i huden på grund af svamp kan have forskellig form. Mest almindelig hos børn er ringorm (der ikke er en orm), Den kan sidde de fleste steder på kroppen, arme og ben. Ringorm er oftest cirkelrund med let skællende hud i midten, kanten lidt mere ujævn og rødlig. Vokser gradvist, er ofte 1-5 cm i diameter.

Fodsvamp ses mere hos større børn og voksne. Viser sig som rød ”hudløshed” og revner mellem tæer. Hos spædbørn ses svampeinfektion i bleregionen som kraftig rødme. Sjældnere svampeinfektioner kan danne væskende sår i hovedbunden.

Svampeinfektioner smitter ved direkte kontakt fra menneske til menneske eller fra dyr til menneske. Smitten sker ofte fra personer, der slet ikke har symptomer på svamp. Det har derfor ikke særlig indvirkning på smittespredningen, hvis man holdt børn med synlig svampeinfektion hjemme fra institution.

Svampeinfektion behandles med forskellige cremer, indeholdende svampedræbende midler. Sjældnere er der brug for tabletbehandling. Kontakt egen læge ved mistanke om svampeinfektion, så den kan blive behandlet, før den breder sig.

Svampeinfektioner kan forebygges i nogen grad f. eks. ved håndvask efter direkte kontakt med dyr. Fodsvamp og svamp i bleregionen forebygges ved at holde huden tør. Det er vigtigt at blive tørret godt efter bad.

   
Sidst opdateret: 02.02.2015