Orientering om øjenbetændelse

Børn med let øjenbetændelse f. eks. i forbindelse med forkølelse må komme i skole / daginstitution / dagpleje.

Børn med sværere øjenbetændelse, det vil sige hvor det hvide i øjet er rødt, hvor der er stærkt pusflod, hvor der er tydelig lysskyhed eller påvirket almentilstand, må først komme i skole / børneinstitution / dagpleje når symptomerne er væk – oftest vil det være efter 2 dages behandling.

Øjenbetændelse sidder i øjets bindehinde, det vil sige på indsiden af øjenlågene og hen over det hvide i øjet. Viser sig med tørhedsfornemmelse, svien og tåreflod, samt mere eller mindre rødme og pusflod.

Øjenbetændelse kan forekomme i meget forskellig sværhedsgrad.

I forbindelse med forkølelse kan hævelse af slimhinden indsnævre tårekanalen. Det kan give lidt blakket eller gulligt sekret i øjet, eventuelt med gul klat i øjenkrogen. Det er smitsomt på samme måde som forkølelsen, og det er ikke nødvendigt, at børnene bliver hjemme, hvis de ellers virker raske (se under forkølelse). Behandling med øjendråber er ikke nødvendig, da det ikke har nogen virkning.

Også andre virus kan give en mild øjenbetændelse, som ikke kræver behandling.

Nogle virus, og især bakterier kan give en sværere øjenbetændelse med rødme af det hvide i øjet, stærkt flod af tykt pus, eventuelt lysskyhed og almen sløjhed. Denne øjenbetændelse er stærkt smitsom, og det er vigtigt, at børnene holdes hjemme indtil symptomerne er svundet. Denne svære øjenbetændelse skal behandles med specielle øjendråber (antibioticum).

Ved alle former for øjenbetændelse er det vigtigt, at øjnene holdes rene. Til aftørring af sekret bruges lidt rent vat dyppet i rent, lunkent vand. Papir kan irritere øjet. Brug rent vat til hvert øje. Vask hænder før og efter for ikke at sprede smitte.

Skal øjenbetændelsen behandles med øjendråber, er det vigtigt, at dryppe så tit, det er aftalt. Ved øjendrypning trækkes ned i huden under nederste øjenlåg, så dråben kan falde ned på indsiden af nederste øjenlåg. Undgå at tubespidsen rører øjet. Ofte skal dryppes flere dage efter symptomerne er væk.

Forebyggelse sker ved god hygiejne med hyppig håndvask. Man bør sikre sig, at smitte ikke spredes via vaskeklude og håndklæder.

Det kan undertiden være svært at vurdere, om det drejer sig om en mild øjenbetændelse, der ikke skal behandles, eller begyndelsen på en svær øjenbetændelse. Der bliver derfor givetvis i mange tilfælde behandlet med øjendråber blot for en sikkerheds skyld – også fordi behandlingen med øjendråber bliver brugt til en – ofte unødvendig – adgangsbillet til at blive modtaget i daginstitution / dagpleje.

Det er op til den behandlende læge at vurdere, om der skal gives øjendråber og om barnet skal holdes hjemme.

Sidst opdateret: 02.02.2015