Mundbetændelse

Børn med mundbetændelse må komme i skole / daginstitution / dagpleje, når de er raske, spiser normalt og ikke savler eller spytter mere end normalt.

Mundbetændelse er en virusinfektion – kan skyldes flere forskellige typer virus. Viser sig som rødme og blærer på mundslimhinden. Blærerne brister og giver små sår såvel på gummerne som på indsiden af kinderne og tungen.

I nogle tilfælde kan der være almen sløjhed, men problemet er især, at sårene kan gøre meget ondt - mest i forbindelse med tygning af mad. Det giver også mere savlen.

Hos spædbørn kan mundbetændelse skyldes svamp.

Smitte med herpesvirus giver hos mindre børn ofte mundbetændelse (under tiden ret svær). Senere udbrud af herpesinfektion viser sig som forkølelsessår.

I sjældne tilfælde kan mundbetændelse være led i anden sygdom.

Mundbetændelse smitter via spyt. Når der er mundbetændelse i familien, skal man være særlig omhyggelig med opvask og med håndvask efter at have tørret mund eller pudset næse på børnene og sig selv. Undgå at sutte på noget, andre har suttet på.

Mundbetændelse går over af sig selv i løbet af nogle dage. Det er nødvendigt med blød kost på grund af smerterne – eventuelt må bruges smertestillende medicin i kort tid. Hos større børn kan måske bruges rensende mundskyllevæske. I tilfælde af svamp kan bruges specielt svampemiddel.

Sidst opdateret: 02.02.2015