Halsbetændelse

Børn med halsbetændelse må komme i skole / daginstitution / dagpleje når de er feberfri, spiser normalt, virker raske og leger med normal energi.

Drejer det sig om en type halsbetændelse, der skal behandles med penicillin, skal barnet mindst være hjemme de første 2 behandlingsdage.

Giv besked til skole / børneinstitution / dagpleje, hvis jeres barn har streptokok-halsbetændelse eller skarlagensfeber.

Halsbetændelse kan skyldes virus eller bakterier (streptokokker). En bestemt type streptokok-bakterie kan samtidig danne et stof i kroppen som giver et blegrødt udslæt – så kaldes sygdommen skarlagensfeber.

Halsbetændelse viser sig ved synkesmerter, der nogle gange kan være meget svære. Der kommer feber og sløjhed i forskellig grad. Ganebuer og mandler hæver og bliver røde, eventuelt med hvide belægninger. Lymfeknuder på siden af halsen hæver og bliver ømme.

Halsbetændelse smitter ved direkte kontakt og via spyt med hoste.

Fraset de lette tilfælde vil det være nødvendigt med lægekontakt for at få afklaret – ofte med en halspodning – om halsbetændelsen skyldes streptokokker, som skal penicillinbehandles.

Virushalsbetændelse, der er den hyppigste hos småbørn, går over af sig selv.

Forebyggelse i perioder med sygdom er ekstra omhu med kogning af sutter og vask af legetøj, som bliver suttet på. Undgå brug af fælles kop. Undgå tæt kontakt med smittede.

Sidst opdateret: 02.02.2015