Forkølelsessår (Herpes)

Børn med forkølelsessår må komme i skole / daginstitution / dagpleje, hvis de i øvrigt er raske, leger med normal energi og ikke kræver speciel pleje (ikke har frie, væskende sår).

Forkølelsessår sidder oftest i læberegionen, men kan også sidde andre steder. Starter med lidt svie og kløe samtidig med dannelse af en rød plet, som bliver til en væskefyldt blære i løbet af 1-2 dage. Blærerne brister hurtigt og efterlader et lille sår, der tørrer ind. Forkølelsessår skyldes en infektion med herpesvirus. Er man smittet, er der herpesvirus i kroppen altid, så forkølelsessårene kan komme igen. Anden infektionssygdom (f. eks. forkølelse eller influenza) eller sollys kan få såret til at bryde frem.

Er det første gang, man har udbrud af herpesinfektion, kan der også være almensymptomer i form af utilpashed, hævede lymfeknuder og evt. feber, ligesom en større del af mundslimhinden kan være angrebet.

Smitte sker ved direkte kontakt med væske og sårmateriale fra forkølelsessåret, men virus kan også smitte fra personer helt uden symptomer, som alligevel udskiller virus via spyttet.

Til behandling af forkølelsessåret findes speciel creme indeholdende et antivirusmiddel (Aciclovir). Det får såret til at tørre ind hurtigere, især hvis behandlingen startes tidligt i forløbet.

Der er ingen behandling der kan fjerne herpesvirus fra kroppen.

Forkølelsessår kan undertiden forurenes med bakterier – så bliver det børnesår (se herom)

Forebyggelse af herpesinfektion kan være svær, da mange er smittede og da smitten kan ske fra personer uden symptomer. Smitterisikoen nedsættes ved at undgå kontakt med såret ved kys, fælles kop etc. samt hyppig håndvask hvor der er herpesudbrud i omgivelserne.

Sidst opdateret: 02.02.2015