Forkølelse

Børn med forkølelse må komme i skole / daginstitution / dagpleje, hvis de i øvrigt er raske, leger med normal energi og ikke kræver speciel pleje.

Børn som skal have pudset næse mange gange, som hoster eller nyser meget eller har feber skal holdes hjemme fra skole / børneinstitution / dagpleje.

Forkølelse er en virusinfektion, der først og fremmest sidder i svælget og næseslimhinden, som hæver og danner meget sekret så næsen løber. Mange typer virus kan give forkølelse. I gennemsnit er man forkølet 2-3 gange årligt.

Forkølelse er meget smitsom. Virus spredes med nysen, hoste, med hænderne efter næsepudsning eller ved forkølelsessekret på borde, legetøj eller lignende. Hvor flere personer opholder sig tæt sammen indendørs, er der størst risiko for smitte.

Forkølelsesvirus kan også give betændelse i andre slimhinder og således f. eks. give falsk strubehoste, halsbetændelse, bronchitis eller mellemørebetændelse. Forkølelsesvirus af typen RS-virus giver hos børn i de første leveår ofte bronchitis eller lungebetændelse, men de hos større børn og voksne blot giver forkølelse. Der er ikke grund til specielle foranstaltninger omkring RS-virus.

Der er ingen egentlig behandling. Virusinfektionen svinder af sig selv oftest i løbet af 3-5 dage. Tobaksrøg i omgivelserne irriterer også slimhinderne og kan vedligeholde symptomerne.

Vigtigste forebyggelse er hyppig, omhyggelig håndvask også efter næsepudsning. Forkølelse er svær at undgå, da den er så hyppig og så smitsom, men der er især stor smitterisiko, hvis man opholder sig indendørs, tæt på forkølede personer. Jævnlig udluftning er en fordel.

Afkøling af kroppen, f. eks. på grund af vådt tøj eller vådt fodtøj øger modtageligheden for smitte.

Børn i skovbørnehaver er ikke mere forkølede end andre.

Sidst opdateret: 02.02.2015