Fnat

Børn med fnat skal behandles. Børnene må komme i skole / daginstitution / dagpleje, når behandlingen er indledt.

Fnat skyldes en lille mide på 0,2 – 0,4 mm. Den graver sig ned i huden, især hvor den er lidt tynd og foldet, og lægger æg i gangene. Miden er så lille, at den kun kan ses med forstørrelsesglas, men gangene kan ofte ses som en blyantstreg på huden, f. eks i mellemrummet mellem fingrene eller ved navlen. Børn under 1 år kan også angribes i ansigt og hårbund.

Fnat smitter ved tæt og længerevarende berøring, mest hvor der er varmt og lidt fugtigt. Smitten sker således typisk ved at sove i samme seng, lange tætte omfavnelser eller ved at holde i hånd i længere tid. Smitten sker ikke ved flygtig kontakt. Fnatmiden overlever kun et par timer uden for huden, hvis der er tørt, og op til et par døgn, hvor der er varmt og fugtigt.

Symptomet er først og fremmest stærk kløe, som starter 3-6 uger efter smitten. Kløen mest udtalt i varme, således typisk om natten. Det kan klø over hele kroppen, så der kan komme kradsemærker og udslæt – typiske steder er på hænder og arme, ved navlen, på bagdelen og i skridtet.

Ved mistanke om fnat er det vigtigt at blive undersøgt af læge så diagnosen kan stilles (det er ikke altid så let, eventuelt nødvendigt med undersøgelse hos hudlæge). Drejer det sig om fnat skal behandling startes (smøring med speciel creme f. eks NIX), og det er vigtigt at følge behandlingsvejledningen.

Efter rigtigt gennemført behandling, er der ingen smitterisiko, selv om kløen kan holde ved flere uger.

Forebyggelsen består i at alle i husstanden samt personer, der har ligget i samme seng som den smittede, behandles samtidig.

Undertøj, håndklæder og sengetøj vaskes ved min. 60 grader..

Sidst opdateret: 02.02.2015