You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Generelle krav til leverandører

Inden Viborg Kommune indgår i en aftale med en ekstern leverandør, stilles der en række generelle krav, som gælder ved alle udbud i Viborg Kommune.

Etisk ansvar

Viborg Kommune vil i et hvert udbud sikre etisk ansvarlighed og et sikkert og sundt arbejdsmiljø for Kommunens og leverandørernes ansatte. Viborg Kommune forudsætter derfor, at Kommunens leverandører og deres underleverandører overholder internationale konventioner tiltrådt af Danmark.

De nævnte konventioner omfatter dels en række såkaldte ILO-konventioner og dels FN´s Menneskerettighedserklæring og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Kontrakter, som udfærdiges på baggrund af afholdte udbud, vil indeholde krav om, at leverandøren overholder disse konventioner. Formålet med kravet om overholdelse af konventionerne er at sikre, at produktionen af den udbudte opgave sker under iagttagelse af de pågældende konventioners minimumskrav til arbejdsmiljø og arbejdsforhold mv. Klausuler om etisk og socialt ansvar indarbejdes i udbudsmaterialet som et kontraktvilkår med følgende formulering:

”Viborg Kommune forudsætter, at leverandøren og eventuelle underleverandører overholder internationale konventioner tiltrådt af Danmark herunder, men ikke begrænset til, følgende grundlæggende ILO-konventioner:

  • Tvangsarbejde (ILO-konvention nr. 29 og 105)
  • Ingen diskrimination i ansættelsen (ILO-konvention nr. 100 og 111)
  • Mindstealder for adgang til beskæftigelse samt forbud mod og omgående indsats til afskaffelse af de værste former for børnearbejde (ILO-konvention nr. 138 og 182)
  • Organisationsfrihed og ret til kollektive forhandlinger (ILO-konvention nr. 87, 98 og 135) inden for rammerne af gældende lovgivning
  • Sikkert og sundt arbejdsmiljø (ILO-konvention nr. 155)

Det forudsættes endvidere, at leverandøren og dennes underleverandører respekterer grundlæggende menneskerettigheder, herunder lever op til FN´s Menneskerettighedserklæring og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Hvis Viborg Kommune bliver bekendt med, at leverandøren eller dennes underleverandører ikke lever op til foranstående bestemmelser, er leverandøren forpligtet til at opfylde kontrakten med en tilsvarende ydelse, som opfylder alle kontraktens krav til ydelsen. Leverandørens eventuelle omkostninger forbundet hermed er Kommunen uvedkommende.”

I visse situationer, hvor leverandører i sit virke for Viborg Kommune har direkte kontakt med børn og unge i Kommunen, skal leverandøren kunne udlevere børneattester på de involverede medarbejdere.

Sociale klausuler

Viborg Kommune påtager sig som arbejdsgiver et ansvar for at fastholde personer på arbejdsmarkedet, at integrere personer, der står udenfor arbejdsmarkedet samt at sikre, at der ikke sker nedslidning af arbejdskraften. Det er Viborg Kommunes holdning, at dette ansvar også skal kunne realiseres efter, at et område har været konkurrenceudsat, eller en opgave har været i udbud.

Viborg Kommune kan i kontrakten stille krav om, at leverandøren påtager sig et nærmere angivet socialt ansvar til at aktivere ledige, oprette jobs til personer med varige begrænsninger i arbejdsevnen, sikre pladser til elever/praktikanter/lærlinge, at integrere marginaliserede grupper som sådan, samt stille krav om at leverandøren aktivt arbejder med fastholdelse og vedligeholdelse af arbejdskraften. Således vil Viborg Kommunes sociale ansvar på arbejdsmarkedsområdet også afspejles i de krav, der er til en eventuel ekstern leverandør.

For visse offentlige tjenesteydelseskontrakter med en kontraktværdi på minimum 5 mio. kr. vil der altid stilles krav om anvendelse af personer under oplæring. Dette gælder kontrakter indenfor reparations- og vedligeholdelsestjenester, installationstjenester, transporttjenester og rengøring.

Til leverandører af bygge- og anlægsopgaver stilles der som udgangspunkt krav om, at 10 % af virksomhedens ansatte skal være lærlinge/elever. Alternativt kan kravet opfyldes ved virksomheden inden for det seneste år har haft en elev i delaftale. Ved særlige tilfælde hvor kravet ikke kan opfyldes, kan virksomheden indgå aftale om beskæftigelse af en ledig.

Arbejdsklausuler

Arbejdsklausuler anvendes i forbindelse med indgåelse af kontrakter om bygge- og anlægsopgaver, tjenesteydelser samt konkurrenceudsættelser og indbefatter, at leverandøren og dennes underleverandører forpligtes til at sikre sine medarbejdere løn- og ansættelsesvilkår, der mindst svarer til det, der er aftalt i de danske overenskomster.

Arbejdsklausulen indarbejdes i udbudsmaterialet som et kontraktvilkår, med følgende formulering:

”Viborg Kommune ønsker, med henvisning til ILO-konvention nr. 94 vedrørende løn- og ansættelsesforhold, at sikre gode vilkår for medarbejderne hos leverandøren af de udbudte ydelser.

Leverandøren forpligter sig derfor til at sikre, at de ansatte, som leverandøren og eventuelle underleverandører beskæftiger med henblik på opgavens udførelse, har løn og ansættelsesforhold, der ikke er mindre gunstige end de løn- og ansættelsesvilkår som i henhold til kollektiv overenskomst, lovgivning eller administrative forskrifter gælder for arbejde af samme art indenfor vedkommende fag eller industri på den egn, hvor arbejdet skal udføres.

Viborg Kommune kan til enhver tid udbede sig relevant dokumentation for, at løn- og arbejdsvilkår for arbejdstagerne lever op til denne forpligtelse. Leverandøren skal, efter skriftligt påkrav, fremskaffe relevant dokumentation fra såvel egne som eventuelle underleverandørers arbejdstagere. Dokumentationen skal være Viborg Kommune i hænde senest 5 arbejdsdage efter påkravets modtagelse. Relevant dokumentation kan f.eks. være lønsedler, lønregnskab, ansættelseskontrakter eller ansættelsesbeviser. Leverandøren skal endvidere på kommunens opfordring dokumentere, at denne er registreret i relevante registre som fx Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) og E-indkomst registeret.”