Jobigen hjælper sygemeldte med stress

Team i Jobigen

Borgere, der er sygemeldte med stress, kommer hurtigere tilbage til arbejdsmarkedet igen, hvis de får det rette tilbud. Kommunens tilbud, Jobigen, har gode erfaringer med f.eks. naturterapi og coaching.

Borgere, der har været sygemeldte med stress i mindst seks til otte uger kan få kommunal støtte til at komme tilbage til arbejdet. Og hjælpen er effektiv. Henved 80 procent kommer tilbage til arbejdsmarkedet umiddelbart efter, de har fået støtte hos Jobigen.

– Mange tror, at man skal have ro, når man går ned med stress og bliver sygemeldt. Men det er ikke altid nok med ro. I stedet gavner det at deltage i et støttende forløb, siger coach Dorte Hedegaard Rasmussen, Jobigen.

Tidlig indsats gavner

De borgere, der er mindst syge af deres stress, kan hente hjælp hos ’Tidlig coachende indsats’ hos Jobigens afdeling på Nørremarksvej i Viborg. Her får borgeren tilbudt at deltage i et forløb med individuelle coachende samtaler med en af de to coaches, Dorte Hedegaard Rasmussen og Anne Mette Knudsen.

– Mennesker, der er sygemeldte med stress, mister ofte overblikket over deres egen situation. Vi hjælper borgerne til at se, hvad de selv kan gøre, og hvilke aftaler de f.eks. skal lave med deres arbejdsgiver for at kunne vende tilbage, siger Anne Mette Knudsen.

Naturen hjælper til

For andre er vejen tilbage til arbejdsmarkedet lidt længere. De borgere, der er allerhårdest ramt af stress, kan få tilbud om at deltage i et forløb sammen med andre hos Gl. Almind Stressrehabilitering. Her er det daglig leder Linda Mostrup, og underviser Søren Bering Petersen, der arbejder ud fra forskningsbaseret viden om stress og naturterapi.

Gl. Almind Stressrehabilitering holder til i naturskønne rammer i nærheden af Hald Sø. Forløbet består af ophold i naturen, mindfulness, afspænding og undervisning i at håndtere stress.

– Det har positiv effekt for kroppens heling, når man har stress, at man opholder sig i naturen, fortæller Linda Mostrup.

Som en del af opholdene i naturen arbejder borgerne blandt andet med beskæring af træer i skoven. Det praktiske og meningsfulde arbejde med naturpleje er et godt læringsrum, mener Søren Bering Petersen.

– Folk bliver bevidste om, hvordan de selv agerer i en arbejdssituation, og de bliver opmærksomme på at få ændret nogle uhensigtsmæssige mønstre.

Læs mere om ’Tidlig coachende indsats’ og ’Gl. Almind Stressrehabilitering’.

Gl. Almind Stressrehabilitering

På billedet øverst på siden ses fra venstre: Linda Mostrup, Søren Bering Petersen, Anne Mette Knudsen og Dorte Hedegaard Rasmussen fra Jobigen.

Sidst opdateret: 12.05.2016